دبیرستان پسرانه نمونه دولتی دانشمند
   


9 بهمن 1392

10 مار خطرناک جــهان

مولف: محمد ظهوری خسروشاهی   /  دسته: دسته بندی نشده   /  رتبه دهید:
2/9

10 مار خطرناک جــهان

                            10  مار خطرناک جــهان



مارهای زهرآگین که سالانه هزاران تن را در سراسر دنیا می‌کشند تصویری شیطانی از خود به جا گذاشته‌اند. در فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیونی حضور هر مار نشان دهنده خبری بد یا اتفاقی مرگبار است. با این وجود مارها علاوه بر خطرناک بودن فوایدی نیز برای انسان‌ها دارند و از زهرشان در درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌کنند و به این ترتیب سم مارها برای انسان‌ها نجات‌بخش می‌شود. گاهی جادوگران و سوداگران از استخوان‌های مار به عنوان اصلی‌ترین مواد اولیه یک طلسم و جادو استفاده می‌کنند که شکل این حیوان را در مقابل مردم مخوف‌تر جلوه می‌دهد. در این گزارش به 10 نوع مار مخوف و خطرناک دنیا می‌پردازیم.



شاه کبرا

شاه کبرا‌ها جزو درازترین مارهای سمی جهان هستند و طول آنها به شش متر هم می‌رسد، این گونه از کبراها در آسیای جنوبی و بخش‌هایی از هند وجود دارند اما به طور معمول در مناطق جنگلی زندگی می‌کنند. شاه کبراها از مارهای دیگر هم تغذیه می‌کنند. زهر شاه کبرا مخدر اعصاب بوده و یک‌بار گزیدن می‌تواند انسان را از پای درآورد. شاه کبرا از لحاظ میزان زهر، بیشترین زهر را در بین مارها دارد.



راتل اسنیک، مار زنگی

 این مارهای سمی تاکنون در 32 نوع شناسایی شده‌اند و بیشتر در آلبرتای امریکا و جنوب بریتیش کلمبیا و کانادا زندگی می‌کنند.
گاهی می‌توان آنها را در مرکز آرژانتین نیز دید. آنها شکارچیان قابلی هستند و حیوانات کوچکتری همچون پرندگان و موش‌های صحرایی را شکار می‌کنند. سم آنها بسیار قوی است و به مارهای زنگوله‌ای شهرت دارند که هنگام احساس خطر با تکان دادن دم صدایی ایجاد می‌کنند که شبیه زنگوله است. این‌گونه از مارها را می‌توان در ایران نیز یافت.



لاتیکادا کالوبرینا
این گونه از مارها جزو مارهای دریایی هستند و بیشتر در اقیانوس هند و آرام استوایی زندگی می‌کنند.
این مار دارای فلس‌های رنگین و سیاه و سفید است. آنها جزو مارهای کوچک هستند و بدنی راه راه دارند. آنها مارهای تهاجمی و سمی هستند که به‌غواصان حمله می‌کنند، لانه آنها بیشتر در میان صخره‌های سخت مناطقی چون صباح در برونئو، و مناطق پولائوتیگا زندگی می‌کنند.



کبرای مصری یا ناجاهاجه
 این‌گونه از کبراها در آفریقا و شبه جزیره عربستان یافت می‌شوند و به‌عنوان بزرگترین گونه‌های کبرای ناجا در آفریقا به‌شمار می‌آیند. ناجاهاجه برای نخستین بار به‌وسیله کارلوس لینه در سال 1758 میلادی که یک متخصص جانورشناس سوئدی بود، کشف شد. مار کبرای مصری بزرگترین کبرا در قاره آفریقاست. سر بزرگ و پهن آن در زمان حمله بسیار مخوف به نظر می‌رسد و پوزه آن نسبتاً پهن و گرد است. بدن مار کبرای مصری استوانه‌ای و تنومند است و دمی دراز دارد. طول مار کبرای مصری تا حد زیادی بسته به گونه و منطقه جغرافیایی بوده و بین یک تا دو متر متغیر است. رنگ آن بسیار متنوع است اما اکثر آنها سایه‌های قهوه‌ای تیره و روشن دارند. رنگ برخی از آنها مسی متمایل به قرمز یا خاکستری مایل به قهوه‌ای است. کبراهای مصری بیشتر در شمال آفریقا و در صحراهای بزرگ دیده می‌شوند.



بوتروپس جاراراکا

 این گونه از افعی‌های سمی در جنوب برزیل و پاراگوئه زیست می‌کنند و جزو گونه‌های بومی شمال آرژانتین به حساب می‌آیند. نام جاراراکا از زیردریایی گرفته شده و به معنی «مار بزرگ» است. طول آنها به 160 سانتیمتر می‌رسد. الگوی رنگی این مارها بسیار متفاوت است و از زرد قهوه‌ای تا زرد زیتونی دیده می‌شوند. میزان سم این مار بسیار زیاد است و سالانه باعث مرگ 3 هزار و 446 تن در برزیل می‌شود. ورود زهر این مار به ورید انسان سریعاً باعث تورم، کبودی و تاول و در نهایت خونریزی اندام‌های بدن و از جمله خونریزی داخل جمجمه می‌شود، اگر زهر مار کمتر وارد شود باعث بروز نارسایی‌هایی چون کلیه می‌شود.



مامبای سیاه
مامبای سیاه درازترین مار سمی آفریقاست که طولش تا سه متر هم می‌رسد. انتخاب صفت سیاه به آن به دلیل رنگ تیره درون دهان این مار است. این مار بسیار سریع است و در رده زهر‌آگین‌ترین مارهای خشکی جهان قرار  دارد. مار مامبا جزو بومیان زهردار مناطق گرمسیر است. این‌گونه بیشتر در جنوب صحرای آفریقا دیده می‌شود. این مار نخستین بار به‌وسیله آلبرت گونتر جانورشناس بریتانیایی متولد آلمان شناسایی و توصیف شده است. سم آن بسیار قوی بوده و با سرعت 11 تا 19 کیلومتر برساعت نفوذ می‌کند. آنها بسیار تهاجمی هستند اما مانند دیگر مارها تلاش می‌کنند تا حد ممکن از انسان‌ها دوری ‌کنند.  زهرا آن یک انسان بالغ را ظرف 20 دقیقه می‌کشد اما این زهر در کمتر از چهار دقیقه یک موش را می‌کشد.



مارهای کارنیاتوس
 این گونه از مار‌ها نیز سمی هستند و بیشتر در بخش‌هایی از شرق میانه و آسیای مرکزی بخصوص در شبه قاره هند یافت می‌شوند. این مارها سالانه باعث مرگ و میر افراد زیادی می‌شوند. رنگ مار بسیار شبیه خاک بوده و بسیاری از مردم به‌خاطر ندیدن آن دچار گزش می‌شوند. طول آنها بین 38 تا 80 سانتیمتر بوده و پوزه‌شان بسیار کوتاه و گرد است. در طول روز آنها از شکاف سنگ‌ها بیرون می‌آیند و در محیط‌های شنی نیز دیده می‌شوند. آنها پس از بارش باران در طول شب نیز فعالیت می‌کنند، در زمان بارندگی گونه‌های بالغ حتی از درختان نیز بالا می‌روند و در میان درختچه‌ها دیده می‌شوند.



مارهای لاشسیز
 این مارها جزو گونه‌های بومی جنگل‌های مرکزی و جنوبی امریکا هستند و نام این مار از اساطیر یونانی گرفته شده است.
طول مارهای بالغ حدود 5/2 متر است اما تا سه متر هم رشد می‌کنند. این مارها بیشتر در سواحل رودخانه‌های سنگی زندگی می‌کنند، تخمگذار بوده و هر بار 10 تخم می‌گذارند. مارهای ماده بشدت از لانه‌شان دفاع می‌کنند و مارهای نوزاد بسیار رنگارنگ هستند.



مارکبرای هندی، ناجاناجا
 این مار با نام مار کبرای آسیایی نیز شناخته شده است که بیشتر در شبه قاره هند زیست می‌کند و از سمی‌ترین مارهای جهان محسوب می‌شود. در اسطوره‌ها و فرهنگ هندی برای این مار احترام زیادی قائل هستند و سازمان حمایت از حیات‌وحش هند این گونه از مارها را تحت حفاظت قرار داده‌است.
در پشت گردن مار دو الگوی دایره‌ای شکل در انتهای یک خط منحنی قرار دارد. این مارها هنگام احساس خطر به حالت ایستاده قرار می‌گیرند و گردنشان را پهن می‌کنند و سعی در ترساندن انسان یا جانور مقابل خود دارند.



بیتیس آرین تاس، افعی سمی
 بیتیس یا افعی سمی در صحرای بزرگ آفریقا و در مناطق جنگلی بارانی یا در دشت‌ها و مراتع مراکش و غرب عربستان سعودی زیست می‌کند. اندازه متوسط آنها حدود یک متر بوده و بسیار تنومند هستند. وزن آنها تا شش کیلوگرم می‌رسد و گونه‌های نر بزرگتر از ماده‌ها هستند و دم نسبتاً طولانی‌تری دارند. سر آنها مثلثی‌است و پوزه‌ای گرد دارند که الگوی رنگی آنها از لحاظ جغرافیایی بسیار متفاوت است اما اغلب آنها طیف رنگی شبیه خاک دارند.







روزنامه ایران شماره  5569  تاریخ 8 بهمن 1392 ( صفحه ی 16 شوک )
 


تعداد مشاهده (2522)       نظرات (0)

نظرات کاربران درباره خبر "10 مار خطرناک جــهان"


نظرتان را بیان کنید

نام:
پست الکترونیکی:
نظر:
کد بالا را در محل مربوطه وارد نمایید